torsdag 29. mai 2008

Sometimes the greatest treasures are found between piles of thrash

Det var sent. Klokka var over 22. Eller var den kanskje bare 21.30? Uansett, de var tøffe, modige, barske som bevegde seg utenfor slottet etter at mørket hadde brutt frem, i den Tsjekkiske byen der alt virket for rent til å være sant.
De var på leiting. Etter spenning. Etter noe nytt, noen nye opplevelser. Fange noen tyver? Finne en hemmelig vei som leder til et hemmelig sted? Treffe på noen nye mennesker?
I utgangspunktet var de egentlig mest på jakt etter ting andre hadde kasta, men som allikevel var helt brukbart. For å si det rått så skulle de rote i søpla til butikkene. Dumpster diving. Var det lov i Tsjekkia? Det var iallefall ikke lov i Norge. Men det spilte egentlig ikke så stor rolle. Annet enn at det jo blir enda litt mer spennende å dumpster dive.


Kjenner du til ordet dumpster diving?

Jeg kan sitere fra Wikipedia: "Dumpster diving is the practice of sifting through commercial or residential thrash to find items that have been discarded by their owners, but which may be useful to the Dumpster Diver."

Altså, en leiter etter fullt brukbare ting eller mat, som andre har kasta i søpla. Da leiter jeg iallefall, som regel ved matbutikker eller kjøpesentere. Det er de som kaster all maten som ikke engang er gått ut på dato!
Når du leser dette, eller hører noen fortelle om å hente mat som andre har kastet, rynker du nok på nesa med en gang. Det har iallefall 99 % av de jeg har fortalt det til, som ikke har hørt om det før, gjort. Det er forståelig, fordi en tenker at ting som går i søpla faktisk er for gammelt til å spise, eller for ødelagt til å bruke. Sånn er det kanskje hjemme hos deg tilogmed, det håper jeg virkelig. Men dette er ikke tilfellet hos utallige matbutikker og andre butikkjeder i Norge og resten av vesten.

Jeg tenker hardt på det, men skjønner det ikke. Hver gang jeg tenker på den skeive fordelinga i verden. Hvordan folk andre steder i verden ikke eier mat, mens vi i vesten, iallefall i stor grad i Norge kaster mat flere dager før den er gått ut på dato. Fullt bruktbar mat, som ville smakt godt og gjort enhver verdensborger mett. Perspektivene har bare totalt forsvunnet, når en butikkjede velger å kaste maten sin istedet for å gi den bort, pga profitt. Men det er altså fakta i vesten i dag.
Og selvom en kan si mye om butikkjedene, så spiller vi som kunder en viktig rolle i dette også. Vi burde ikke akseptere at så masse fin mat blir kasta, men når det nå skjer, burde vi iallefall være åpen for muligheten til at vi kan bruke den maten. Det betyr at vi kanskje må gå i søpla og leite. Nedverdigende, tenker du det?
Det som er mest nedverdigende, er at vi kaster bort og sløser så mye i vårt samfunn, mens andre ikke engang har mulighet til å leve et liv uten bekymringer for om de vil overleve til neste dag.



De leita. Men fant ikke mye. Nesten ikke søppelkasser engang, utenfor butikkene. Det meste var nok innelåst. Det var litt morsomt allikevel da. De måtte gjemme seg for en bil engang, og gå en stor omvei og håpe på at den var borte når de kom tilbake. Det var den, men det hjalp ikke så mye uansett. Dumpster Diving i Litomysl, Tsjekkia hadde ikke et helt vellykket i resultat.
Men de dro på oppdagelsesferd istedet!





5 kommentarer:

Mildrid sa...

Eg er nok en av dei som rynker litt på nesa, men eg syns det er kult likevel, og det er jo heilt klart en bra ting, om man bare klarer å få dytta vekk den barrieren det er å grave i søppla etter ting :)

Tarmine sa...

m'm.
det tok ei stund før jeg klarte å slutte å rynke på nesa, også.
håper du vil være med og prøve en gang o:)

Hanne sa...

Det som eg rynker litt på nasen av, er alt det i den kontaineren som er for gamalt. Som ansatt i butikk, veit eg jo at ein kastar mykje som ein godt kunne latt være å kaste, men mykje av det som blir kasta er for dårlig til at det er etande av nokon.

Det som eg då synes er litt ekkelt, er at det som må være av god mat, fort kan bli full av bakterier og andre uhumskheiter av å ligge tett mot for gammal mat, spesielt sidan ein ikkje tømmer kontainere kvar dag. Har dumpsterdivere noken spesielle triks for å finne ut om maten er etande, eller berre ser ein på den om den ser etandes ut?

Ellers er eg veldig for idéen om dumpsterdiving, eg er berre litt småengstelig når det gjeld bakterier i maten:P

Du har forresten ein blogg som er gøy å lese:)

Tarmine sa...

En ser bare på maten for å finn ut om den e bra eller dårlig. Av og til tar man feil og får me sæ hjem mat som egentli ikke va så bra. Men som regel fins det drøssevis med vakuumpakka ting som e kasta, og de e jo alltid bra å spis.
Og som regel når man kasta matn i containeren, så blir etterhvert det som e underst ganske så dårlig. Men går en om kvelden, så kan en finn, i tilegg t alt det vakuumpakka; ferskt brød, ferske grønnsaker o.l som såvidt har ligget inntil noe som e mer gammelt.
En grundig skyll av grønnsaker har alltid vært nok førr mæ, for å fjern eventuelle bakteria. I noen tilfella går d fint an å bruk grønnsaker o.l i matlaging også, og da blir værtfall bakterian borte!
Men æ har spist jordbær fra container, og d har gådd helt fint :)
En god regel e at hvis du e i tvil, så lar du vær å ta d me dæ. Noen dumpster diva bare vakuumpaka ting også.

Andreas sa...

Æ dumpstra førr nån uka sia. Da fant æ ni pakka me M Krisp. Æ tok de me jæm å skølle di godt førr å fjern alt av anna matræsta som va utpå pakkan. En av posan blei fyllt me vann, å da vesst æ at den va ikke tett, så dæffør kasta æ den. Di andre åtte va kjempego!